این آتش پرستی نبود بلکه احترام به یک عنصر طبیعی بود که در زندگی انسان نقش تعین کننده داشته است !

 این آتش پرستی نبود بلکه احترام به یک عنصر طبیعی بود که در زندگی انسان نقش تعین کننده داشته است !

تورج پارسی

چهاردهم مارس دوهزار شانزده 

" راستی بهترین نیکی است "


یادم هست که از آتش نمی پریدیم و آتش را هم با خاک یا آب خاموش نمی کردیم بلکه گذاشته می شد تا خاموش بشود ، و خاکستر بر جا مانده را نیز پای درختان می ریختنیم !

 این آتش پرستی نبود بلکه احترام به یک عنصر طبیعی بود که در زندگی انسان نقش داشته است ! دسترسی به آتش بزرگترین انقلاب زندگی بشر را رقم زد ! شوربختانه امروز آن آیین درست ،  تبدیل شده است به بلبشو و حتا شرارت ! ترقه ، فشفشه و آتش زدن طایر ماشین و .... که بر خلاف این آیین پاک طبیعی است ! عملی است ضد طبیعت و محیط زیست !



باورتاریخی چنین است که در برگزاری جشن زایش هستی و داده هاى اهوراىى،  فروهر در 

گذشتگان به دیدار خانه و کاشانه باز می گردند تا در شادى و آیىن برپایى جشن همراه گردند و براى خاندان نیک روزى آورند به همین انگیزه در سى سد شستمین روز سال یا پنجه آخر سال  همسپت مدم    Hamaspatmadam   بر بام خانه یا درون سرا آتش افروخته تا هم خوش آمدى به فروهرهاى دودمان باشد و هم مقدمه ای گردد بر آیین نوروزی . اىن آیین را فروردگان یا جشن سوری  هم می نامیدند . در میان مردم هند و اروپایی افروختن آتش در جشن ها سابقه ی کهن دارد به همین دلیل از ویژگی های بسیار مهم جشن سورى افروختن آتش بر بلندی هاست .

از آنجایى که در ایران باستان هر روز را نامی بود و ایام هفته وجود نداشت پس از آمدن اسلام که ایام هفته رواج پیدا کرد جشن سوری را در چهار شنبه ی آخر سال برگزار کردند اماچون عرب این روز را حرام می دانست به سه شنبه آخر سال منتقل شد .

واژه همسپت مدم   به معانی برابر شدن شب و روز یا اعتدال بهاری یا نقطه اعتدالین است که در فرهنگ زبانی مردم به سال تحویل یا لحظه  تحویل سال نامدارست . هنگام آن آخرین روز پنجه یعنی روز وهشوایشت که روز ۳۶۵ است .

Vernal Equinox =vårdagjämningenبه سوئدی و انگلیسی

سال شمار خورشیدی امروزی ما که میراث پنج هزار ساله تقویم نیاکانی را پشت سر دارد دقیق ترین تقویم دنیاست . بنا بر پژوهش دکتر ملک پور استاد دانشگاه تهران :    در جریان مطالعات به این نتیجه رسیدیم که تقویم شمسى هر هزارسال، فقط نه ثانیه با تقویم طبیعت اختلاف دارد. به عبارتى در هر ده میلیون سال ما با تقویم طبیعت، تنها یک روز اختلاف داریم.  در حالی که  در تقویم میلادى هر دو هزار و پانسدسال یک روز با تقویم طبیعت اختلاف وجوددارد.


سور واژه ایست پهلوی :


سور واژه ایست پهلوی و به چم سرخ  و جشن است . در گویش های سمنانی ، کردی ، لری لکی ، بویراحمدی و بختیاری به معنای سرخ بکار برده می شود ، چنانچه در بختیاری یک گونه برنج هست که به برنج سهر Sohr نامورست . سهر در واژها سهراب » دارنده چهره سرخ « هم همین مفهوم را دارد .


حافظ گوید : به چهره ی گل سوری نگاه می کــــــــردم         

        که بود در شب تاری به روشنی چو چراغ 

برای آگاهی بیشتر به نوشته همین قلم نگاه بشود :

http://moris.blogsky.com/1392/12/24/post-841/

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد